• LIJST
  • ISO
  • ROL

Delmulle Delmulle ARCHITECTEN

Medisch centrum Steenbrugge

2019

Public

Dit kubische medisch prikcentrum heeft de meest eenvoudige, compacte opbouw. Het bevat vier dokterskabinetten, een wachtruimte, sanitaire cellen en een polyvalente vergaderruimte. Het doel was om zoveel mogelijk compactheid te bereiken. Deze compacte vorm, extensief geïsoleerd, zorgt voor een meer dan eigentijdse energiebalans.

Grote ramen voorzien een zo groot mogelijke openheid en lichtinval. Om deze openheid voor dit medisch centrum te bufferen naar de straat, maar niet in licht-, lucht- en zichtkwaliteit in te boeten, wordt aan de straatzijde een filter (dubbele facade) geplaatst.
Deze verticale (licht schuine) houten structuur, reguleert (over)bezonning maar bovenal ook de privacy en de relatie met de straat.

In de voorgevel bevindt zich een poort die naar de binnenzijde opent en hierdoor een duidelijke ingang vormt als het centrum geopend is. ’S nachts kan het gebouw volledig (hermetisch) worden afgesloten worden, niet alleen fysiek maar ook visueel.

Door het specifieke volume, de ligging en de materialisatie sluit het gebouw naadloos aan op zijn omgeving, maar tegelijkertijd onderscheidt het zich genoeg van zijn directe omgeving om het (semi-)openbare karakter te benadrukken. Het is een gebouw die een relatie aangaat van geven en nemen met het openbaar domein.

This ultra compact medical centre has the simplest plan. It contains four doctor’s cabinets, a waiting room, sanitary cells and a multipurpose meeting room.

Large windows provide maximum openness and light. In order to shield this medical centre from the street, but not to compromise on the quality of light, air and visibility, a filter (double facade) is installed on the street side. A vertical wooden structure, slightly slanted. This structure regulates (over)heating, but above all it regulates privacy and relationship.

A big door opens to the inside and forms a clear entrance when the building is open. At night the building can be completely (hermetically) closed, competing the facade – literally closing the building. A building that has a relationship of giving and taking with the public domain.

CREDITS
Status : 2019
Team: Seger Delmulle, Jana De Meutter, Joachim Provoost
Klant: Labo Maenhout
Stabiliteit: Ingenieursadvies De Clercq
Fotografie: Johnny Umans

PUBLICATIES
ArchdailyHLN / DivisareArchitecturaArchitectenweb / Architonic / Hospitecnia / hhllooArchidust / Projecto 2021: 'zoeken naar de logica in het verhaal'

De verticale (licht schuine) houten structuur, reguleert (over)bezonning maar bovenal ook de privacy en de relatie met de straat.
Door het specifieke volume, de ligging en de materialisatie sluit het gebouw naadloos aan op zijn omgeving, maar tegelijkertijd onderscheidt het zich genoeg van zijn directe omgeving om het (semi-) openbare karakter te benadrukken.
Status: 2019 / Team: Seger Delmulle, Jana De Meutter, Joachim Provoost / Klant: Labo Maenhout / Stabiliteit: Ingenieursadvies De Clercq / Fotografie: Johnny Umans‍

Medisch centrum Steenbrugge

Heading

click to twist